NOTICIAS

NOTICIAS de Germans Caballer


GERMANS CABALLER, PREMIO ViP 2019
AC FALLA MOCADOR - SAGUNT

Els germans Caballer estem d’enhorabona: La Falla El Mocador de Sagunt ens ha atorgat el seu Premi Valors i Professionalitat 2019, com un reconeixement més a la nostra trajectòria amb els nostres instruments. Per a qui no conega aquesta associació, farem un poc d’història.

La Falla El Mocador, te una molt estreta relació amb la recuperació i popularització del tabal i la dolçaina a Sagunt. Fa quaranta anys, coincidint amb el moment d'inici de la revitalització del tabalet i la dolçaina, al Camp de Morvedre tan sols hi havia presència del instruments a algun acte molt esporàdic i sobre tot, a la memòria dels més majors. Tot açò, malgrat la gran tradició dolçainera que sempre ha caracteritzat al Camp de Morvedre. Parlar, doncs, de la Falla El Mocador, es parlar de l'historia de la dolçaina a les falles de Sagunt.

Així, quan a Sagunt ja feia molts anys que no hi havia ningún dolçainer, l'iniciativa de la Falla de promoure aquests instruments, es va imposar a les dificultats de trobar els músics. Es quan varen requerir dolçainers i tabaleters de gran renom com el mestre Joan Blasco, que va iniciar aquesta etapa continuada de suport als instruments.

Fruit de l'Escola Municipal de València, dirigida pel mateix Joan Blasco, eixiren una sèrie de mestres i grans dolçainers, com són Marcial Pierres de Xiva i Josemi Sánchez de València. Els dos vingueren uns quants anys a la Falla Penya el Mocador rellevant a Joan Blasco. Al casal de la falla, també hi ha constància que Guillermo Camarelles, també participà en alguns actes fallers quan els germans Caballer encara no teníem relació amb la falla. Aquesta relació va vindre de mà de la falla i l'amic Marcial, quan van conéixer que hi havien dolçainers a Sagunt.

Va esser l'any 1984 quan els Caballer començarem a acompanyar a la Falla Penya El Mocador, fins ara ininterrompudament. Al principi érem els tres germans Paco, Eduard i David Caballer, que els primers any estiguerem acompanyats d’un altre xic tabaleter de Sagunt, Lluís Monreal.

En 2003, Xema Caballer s’incorporà amb nosaltres als actes fallers, completant el quartet de germans. Amb la Falla El Mocador, a més de viure moltes vivències i de conéixer persones interessants i sentir-nos com en familia. Són els 35 anys que hem compartit, comptant amb l’exercici faller en el que estem.

La falla fa anys que aposta per la cultura, tant en els Llibrets (amb molts bons premis de la Generalitat Valenciana), els Premis Mocador a articles sobre el Camp de Morvedre, participant de l’organització de Lletres Falleres, i el seu Premi ViP (Valors i Professionalitat) que per a aquest exercici del 2019 ha recaigut sobre els Germans Caballer. Gràcies, Falla El Mocador. És un orgull formar part del reduït grup de gent privilegiada que poden gaudir d’aquest reconeixement.

L’acte de lliurament sigué el passat dijous 15 de novembre al saló d’actes del Consell Agrari de Sagunt. En ell participaren, a banda d’autoritats i representants fallers, la mantenidora Reme Hervàs, a la que agraïm les paraules que ens va dedicar, així com les dels amics que ens acompanyaren: Mónica Navarro, Josep Miquel Martínez, Òscar Pérez, Joanjo Trilles i el Regidor Sergio Muniesa. L’acte va servir per a inaugurar la setmana cultural de la falla. Els assistents poderen gaudir d’una xicoteta però representativa exposició del camí recorregut pels Germans Caballer. I encara ens queda molt més per fer.


Molt emotiu i eternament agraïts!Germans Caballer: saguntinos del año 2013 Associació Cultural Falla Santa Anna de Sagunt


Saguntins de l'any 2013. Posant amb el guardó. 23 de novembre 2013

Los hermanos Caballer estamos de enhorabuena. Queremos compartir con vosotros un hecho que nos hace sentir muy apoyados por nuestro pueblo. El pasado mes de octubre, la asociación cultural Falla Santa Anna de Sagunto, que otorga anualmente el "Saguntino del año", nos notificó que se nos concedía ese galardón correspondiente al año 2013. Nosotros lo recibimos con el orgullo y el honor de formar parte de ese grupo selecto de saguntinos que nos han precedido.

http://www.elperiodicodeaqui.com/noticias/Los-hermanos-Caballer-recibengalardon-Saguntilany-deFalSanta-AnnaSagunto/54323


 

Germans Caballer: Premio Onda Cero a la Cultura 2010

5-11-2010. Onda Cero Sagunto nos ha otorgado el Premio a la Cultura 2010, en la que es la quinta edición de estos premios.
La entrega de los premios será el 30 de noviembre a las 20 h. en los Jardines Mar Blau de Canet d'en Berenguer.
Podéis descargaros el acta del premio, así como dos recortes de prensa donde aparece la noticia.

Fotos de Bernardo Carrió

 

Germans Caballer en Vilanova i la Geltrú

El 4 de septiembre estuvimos en la Mostra d'Oboès Populars de Vilanova i la Geltrú, celebrando el 10º aniversario de Clau de Mar.
Inolvidable!!!

Puedes ver vídeos de la actuación en nuestra sección VIDEOS


19-6-2010. Entrevista y actuación en Radio3, programa "La Tarataña ", en directo desde Mora de Rubielos (Teruel) . Entrevistados por Manuel Luna.
Descarga mp3  15 min.

 

OTRAS ENTREVISTAS EN LA RADIO, presentando el disco del 25 aniversario:

28-02-2010. Entrevista y actuación en Ràdio Nou, programa "El jardí de les Delícies". Entrevistados por Amàlia Garrigós.
Descarga mp3  40 min.

25-11-2009. Entrevista en Onda Cero Radio Sagunt,. Entrevistados por Palmira Benajas.
Descarga mp3   16 min.

22-11-2009. Entrevista en Radio3, programa "La Tarataña ". Entrevistados por Manuel Luna.
Descarga mp3   15 min.

14-11-2009. Entrevista en Aragón Radio. Entrevistados por Alberto Turón.
Descarga mp3   11 min.


 

Eduard Caballer, folkpersonage del mes

Eduard Caballer, elegido personage del mes en el blog de folclore "El So de la Terra ".

Click aquí para ir al blog22 de septiembre 2007. Entrevista en Ràdio Nou, programa "De nou, cap de setmana". Entrevistados por Amàlia Garrigós.

 

Amb un poc de paciència, es podeu descarregar l' entrevista sencera, dividida en 3 arxius diferents:

RadioNou_1. mp3   8 min.
 
RadioNou_2. mp3  10 min.
RadioNou_3. mp3   9 min


3 de mayo 2007. Entrevista en Onda Cero Radio Sagunt.

      
Puedes descargarte la entrevista entera, en 3 archivos mp3.

1-Tocata inicial: Polca de Tales. 1' 12"

2-Entrevista, amb Palmira Benajas. 13' 51"

3-Tocata final: Jaume Guasch. 2' 20"


   
14 de marzo 2007. Aparición sorpresa en el programa de GOMAESPUMA en Onda Cero,
acompañando unes albaes. 8' 40"

Gomaespuma_Sagunt.mp3Otras noticiasNuevo disco de la Colla Brials

Nuevo disco de la serie Música Tradicional Valenciana, editado por l'Aula de Música Tradicional de la Universitat Politécnica de València, dedicado a "Énguera y La Canal", grabado por nuesttros amigos de la Colla Brials y otros colaboradores, entre ellos nosotros.

Puedes escuchar un mp3 de muestra:

Promo02.mp3

Nuevo disco de Zicután!

El Indiano es el título del segundo disco del grupo aragonés Zicután, grupo del que forman parte nuestros amigos de los Dulzaineros del Bajo Aragón. Un gran trabajo imprescindible para los amantes del folk y la música de dulzaina. Consta de 13 piezas instrumentales, entre temas tradicionales y nuevas composiciones (de Blas Coscollar y Emilio Gutiérrez). Encontraremos habaneras, polcas, mazurcas , pasacalles, boleros, valses, jotas, rumbas, y un tango. Muy recomendable.

http://www.dulzainerosbajoaragon.com/zicutan/


 

Nuevo CD de la Colla Brials. 20 temas tradicionales de Énguera y La Canal. Si estáis interesados podéis escribir a: collabrials@hotmail.com

Muestra de audio:

La tradición en Enguera y Navalón. mp3