NOTÍCIES

NOTÍCIES dels Germans Caballer


GERMANS CABALLER, PREMI ViP 2019
AC FALLA MOCADOR - SAGUNT

Els germans Caballer estem d’enhorabona: La Falla El Mocador de Sagunt ens ha atorgat el seu Premi Valors i Professionalitat 2019, com un reconeixement més a la nostra trajectòria amb els nostres instruments. Per a qui no conega aquesta associació, farem un poc d’història.

La Falla El Mocador, te una molt estreta relació amb la recuperació i popularització del tabal i la dolçaina a Sagunt. Fa quaranta anys, coincidint amb el moment d'inici de la revitalització del tabalet i la dolçaina, al Camp de Morvedre tan sols hi havia presència del instruments a algun acte molt esporàdic i sobre tot, a la memòria dels més majors. Tot açò, malgrat la gran tradició dolçainera que sempre ha caracteritzat al Camp de Morvedre. Parlar, doncs, de la Falla El Mocador, es parlar de l'historia de la dolçaina a les falles de Sagunt.

Així, quan a Sagunt ja feia molts anys que no hi havia ningún dolçainer, l'iniciativa de la Falla de promoure aquests instruments, es va imposar a les dificultats de trobar els músics. Es quan varen requerir dolçainers i tabaleters de gran renom com el mestre Joan Blasco, que va iniciar aquesta etapa continuada de suport als instruments.

Fruit de l'Escola Municipal de València, dirigida pel mateix Joan Blasco, eixiren una sèrie de mestres i grans dolçainers, com són Marcial Pierres de Xiva i Josemi Sánchez de València. Els dos vingueren uns quants anys a la Falla Penya el Mocador rellevant a Joan Blasco. Al casal de la falla, també hi ha constància que Guillermo Camarelles, també participà en alguns actes fallers quan els germans Caballer encara no teníem relació amb la falla. Aquesta relació va vindre de mà de la falla i l'amic Marcial, quan van conéixer que hi havien dolçainers a Sagunt.

Va esser l'any 1984 quan els Caballer començarem a acompanyar a la Falla Penya El Mocador, fins ara ininterrompudament. Al principi érem els tres germans Paco, Eduard i David Caballer, que els primers any estiguerem acompanyats d’un altre xic tabaleter de Sagunt, Lluís Monreal.

En 2003, Xema Caballer s’incorporà amb nosaltres als actes fallers, completant el quartet de germans. Amb la Falla El Mocador, a més de viure moltes vivències i de conéixer persones interessants i sentir-nos com en familia. Són els 35 anys que hem compartit, comptant amb l’exercici faller en el que estem.

La falla fa anys que aposta per la cultura, tant en els Llibrets (amb molts bons premis de la Generalitat Valenciana), els Premis Mocador a articles sobre el Camp de Morvedre, participant de l’organització de Lletres Falleres, i el seu Premi ViP (Valors i Professionalitat) que per a aquest exercici del 2019 ha recaigut sobre els Germans Caballer. Gràcies, Falla El Mocador. És un orgull formar part del reduït grup de gent privilegiada que poden gaudir d’aquest reconeixement.

L’acte de lliurament sigué el passat dijous 15 de novembre al saló d’actes del Consell Agrari de Sagunt. En ell participaren, a banda d’autoritats i representants fallers, la mantenidora Reme Hervàs, a la que agraïm les paraules que ens va dedicar, així com les dels amics que ens acompanyaren: Mónica Navarro, Josep Miquel Martínez, Òscar Pérez, Joanjo Trilles i el Regidor Sergio Muniesa. L’acte va servir per a inaugurar la setmana cultural de la falla. Els assistents poderen gaudir d’una xicoteta però representativa exposició del camí recorregut pels Germans Caballer. I encara ens queda molt més per fer.


Molt emotiu i eternament agraïts!

 


Els Germans Caballer: saguntins de l`'any 2013 Associació Cultural Falla Santa Anna de Sagunt


Saguntins de l'any 2013. Posant amb el guardó. 23 de novembre 2013

Els germans Caballer estem d'enhorabona. Volem compartir amb vosaltres un fet que ens fa sentir molt recolzats pel nostre poble. El passat mes d'octubre, l'associació cultural Falla Santa Anna de Sagunt, que otorga anualment el "Saguntí de l'any", ens va notificar que s'ens concedia eixe guardó corresponent a l'any 2013. Nosaltres el rebem amb l'orgull i l'honor de formar part d'eixe grup selecte de saguntins que ens han precedit.

http://www.elperiodicodeaqui.com/noticias/Los-hermanos-Caballer-recibengalardon-Saguntilany-deFalSanta-AnnaSagunto/54323


Els Germans Caballer: Premi Onda Cero a la Cultura 2010

5-11-2010. Onda Cero Sagunto ens ha otorgat el Premi a la Cultura 2010, dins la cinquena edició d'aquestos premis.
La entrega dels premis serà el 30 de novembre a les 20 h. als Jardins Mar Blau de Canet d'en Berenguer.
Podeu descarregar-se l'acta de lliurament del premi, així com dos retalls de premsa on apareix la notícia, i una foto.

Fotos de Bernardo Carrió

 

Els Germans Caballer a Vilanova i la Geltrú

El 4 de setembre estiguèrem a la Mostra d'Oboès Populars de Vilanova i la Geltrú, celebrant el 10 aniversari de la colla Clau de Mar.
Inoblidable!!!

Pots vore vídeos de la actuació a la secció de VIDEOS19-6-2010. Entrevista i actuació a Radio3, programa "La Tarataña ", en directe desde Mora de Rubielos (Teruel) . Entrevistats per Manuel Luna.
Descarga mp3  15 min.

 

ALTRES ENTREVISTES A LA RADIO, presentant el disc del 25 aniversari:

28-02-2010. Entrevista i actuació a Ràdio Nou, al programa "El jardí de les Delícies". Entrevistats per Amàlia Garrigós.
Descarrega mp3  40 min.

25-11-2009. Entrevista a Onda Cero Radio Sagunt,. Entrevistats per Palmira Benajas.
Descarrega mp3   16 min.

22-11-2009. Entrevista a Radio3, al programa "La Tarataña ". Entrevistats per Manuel Luna.
Descarrega mp3   15 min.

14-11-2009. Entrevista a Aragón Radio. Entrevistats per Alberto Turón.
Descarrega mp3   11 min.


 

Eduard Caballer, folkpersonatge del mes

Eduard Caballer, elegit personatge del mes al blog de folclore "El So de la Terra ".

Punxa ací per anar al blog22 de setembre 2007. Entrevista a Ràdio Nou, al programa "De nou, cap de setmana". Entrevistats per Amàlia Garrigós.

 

Amb un poc de paciència, es podeu descarregar l' entrevista sencera, dividida en 3 arxius diferents:

RadioNou_1. mp3   8 min.
 
RadioNou_2. mp3  10 min.
RadioNou_3. mp3   9 min


3 de maig 2007. Entrevista a Onda Cero Radio Sagunt.

      
Pots descarregar-te l'entrevista sencera. Son 3 arxius mp3.

1-Tocata inicial: Polca de Tales. 1' 12"

2-Entrevista, amb Palmira Benajas. 13' 51"

3-Tocata final: Jaume Guasch. 2' 20"


   
14 de març 2007. Aparició sorpresa al programa de GOMAESPUMA en Onda Cero,
acompanyant unes albaes. Durada total: 8' 40"

Gomaespuma_Sagunt.mp3Altres notíciesNou disc de la Colla Brials

Nou disc de la sèrie Música Tradicional Valenciana, editat per l'Aula de Música Tradicional de la Universitat Politécnica de València, dedicat a " Énguera y La Canal", gravat pels nostres amics de la Colla Brials i altres col·laboradors, entre ells nosaltres.

Pots escoltar ací un mp3 de mostra del disc::

Promo02.mp3

Nou disc del grup Zicután!

El indiano és el titol del segon disc del grup aragonés Zicután, grup del que formen part els nostres amics dels Dulzaineros del Bajo Aragón. Un gran treball imprescindible per als amants del folk i la música de dolçaina. Consta de 13 peces instrumentals, entre temes tradicionals i noves composicions (de Blas Coscollar i Emilio Gutiérrez). Trobarem havaneres, polques, masurques, cercaviles, boleres, vals, jota, rumbes, i un tango. Molt recomanable.

Per a escoltar algun tema i tindre més informació punxa a l'enllaç:

http://www.dulzainerosbajoaragon.com/zicutan/


 

Nou CD de la Colla Brials. Ès un recull de 20 temes tradicionals d'Énguera i La Canal. Si esteu interesats podeu escriure a: collabrials@hotmail.com

Podeu descarregar-se una mostra de audio:

La tradición en Enguera y Navalón. mp3