els GERMANS CABALLER

     

Els Germans Caballer som Paco, Eduard, Xema i David, dolçainers de Sagunt, a la comarca del Camp de Morvedre, València.

Paco i Eduard començarem a tocar la dolçaina i tabal, de manera autodidacta, allà per l’any 1981, coincidint amb el naixement del Grup de danses de Morvedre. Prompte, començarem a fer les processons, i altres manifestacions de Sagunt (com es el cas de la falla El Mocador de Sagunt en la que ja toquem 30 anys) i comarca com és el cas de Canet (també 30 anys tocant), a més d'acompanyar danses als grups de Alfara, Quartell, Algimia, Faura, Benavites, Sagunt, i d'altres pobles de la comarca. David, molt menudet, prompte començà a acompanyar-nos al tabalet, fet que propicià que Eduard començara a tocar la dolçaina (d’oïda) per poder fer segones veus.

Hem estat sempre en contacte amb distints dolçainers veterans com el cas de Vicente Fas, dolçainer de La Vall d'Uixó, amb el que tocarem durant molts anys després, en Artana i La Vall d'Uixó. També contactarem i estudiarem tot l'entorn familiar i arxiu de Micalet "el Monero", dolçainer de Faura, del qual encara ens queda feina pendent.

L'any 1990 participarem al important aplec de dolçainers i tabaleters, celebrat a Petrer (Valls del Vinalopó). Aquest aplec ens va servir per tal de donar-se a conéixer fora de la comarca (ens va permetre conèixer persones com Joan Blasco). També participarem a 4 aplecs a Tales, Castelló i Muro.

L'any 1993 i baix l'organització del Col·.lectiu "la Canya", amb els quals sempre col·laborarem, es celebrà la 1ª jornada al voltant de la dolçaina a la Casa de Cultura Capellà Pallarés de Caixa Sagunt. Ací realitzarem la xerrada-concert "Els dolçainers al Camp de Morvedre". Aquesta Xerrada també va esser realitzada a la 1ª Trobada de dolçainers del Camp de Morvedre, a la que també participarem amb grups d'Aragó, Alacant i Catalunya, els dies 25 i 26 de juny de 1999. Vint anys després (2013), hem tornat a realitzar una xerrada sobre la música de tabal i dolçaina al Camp de Morvedre a la Casa Capellà Pallarés amb motiu d’unes jornades sobre patrimoni cultural inmaterial organitzades pel Centre d’Estudis del Camp de Morvedre.

També participarem a la gravació del segon disc del grup "La Abuela Santa Ana" de Santa Ana (Albacete). Gravarem per a la Fonoteca de Materials de la Conselleria de Cultura i també hem gravat per a l’antologia de la dolçaina i el tabal que recentment ha editat l'Institut Valencià de la Música (2012).
Paco començà a dirigir l 'escola municipal de Canet en 2001. Des d'aquell moment comença a tocar la dolçaina el nostre germà Josep Maria. Ell era l'únic germà no vinculat a este món de la música tradicional, però prompte debutà amb nosaltres completant així la formació dels germans Caballer.

A partir d'eixe moment, participarem en 2005 al I Encuentro de dulzaineros del Bajo Martín (Albalate del Arzobispo) organitzat per Dulzaineros del Bajo Aragón. Impartirem un taller a l'Escola Municipal de Folklore de Zaragoza (2006). Participarem al X aniversari de la colla de grallers Clau de Mar (Vilanova i La Geltrú, 2010) i al conegut encontre Aires de dulzaina 2011 (San Esteban de Gormaz, Soria).

Tenim una data important que ens donà lloc a una nova formació musical. És el día del concert del nostre 25 aniversari (25 de novembre de 2006). Acompanyats d’amics que hem anat coneguent del món del folk i la música tradicional valenciana, barrejarem la dolçaina i el tabal amb instruments de corda (guitarres, guitarró, bandúrria, llaüt i violí), tuba i percussions vàries,  ferem un repàs al repertori tradicional dels dolçainers. Aquest fet provocà la gravació d'un disc compacte: "Les músiques del 25 aniversari" (2009) i una llista (que va ampliant-se) d'actuacions amb la formació germans Caballer i Amics. Entre elles destaquem les del día del Cant d'Estil al Teatre Talía de València (2008), Folkhivern de Sueca (2010), Encuentro de Rondas en Mora de Rubielos (2010), Una nit Folk a Quart de Poblet (2010), el Gran Sarau del 30 aniversari del grup Hawwara de Benetússer (2011), el concert especial amb motiu del nostre 30 aniversari (2012), el concert de festes a Bellreguard (2012), el realitzat a la cloenda del XIV Aplec de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters realitzat a  Alcalà de Xivert (2013) i a les festes del Pilar a Zaragoza (2013).

            Anualment, organitzem des del 2011 un encontre anomenat FolkaSagunt on Germans Caballer i Amics realitzem una actuació conjunta amb un altre grup a l’Auditori de Sagunt, i hem tingut, de moment, convidats de la talla de la Ronda Astí Queda Ixo, Colla El Cudol i Dulzaineros del Bajo Aragón.

Durant tota la nostra trajectòria, hem recorregut pobles i ciutats  de les nostres terres amb els actes tradicionals per als dolçainers: els actes de carrer (dianes, processons, cercaviles, danses, albaes,…). També hem realitzat tallers, xerrades i concerts, destacant els ja nomenats, ademés dels realitzats en les Jornades de dolçaina i tabal en la Societat Coral El Micalet de València (2006), fi de curs de la Colla Guirigall d’Alcàsser (2008) i l’assemblea extraordinària de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters a Gilet (2011), el dia de la dolçaina en Benaguasil (2011), el X aniversari de la Colla d’Algemesí (2011), la mostra de música popular Mª Auxiliadora en València (2012) i la trobada de dolçainers i tabaleters del XXX Festival de danses de l’Antiga Corona d’Aragó a Castelló de La Plana (2013).

En totes les ocasions que podem, exposem la nostra visió sobre el món de la dolçaina i el tabal, en base a la nostra experiència, que enguany arribarà als 32 anys. A banda del reconeixement dels nostres pobles i del món de la dolçaina i el tabalet, l’any 2010 varem rebre el Premi Onda Cero a la Cultura i en 2013, l’Associació Cultural Falla Santa Anna ens va concedir el guardo “Saguntí de l’any 2013”.

Paco ha realitzat el grau mitja professional de dolçaina en el Conservatori Municipal de Sagunt amb premi extraordinari. Xema, després d'uns anys estudiant amb Antoni de la Asunción i Andrés, s'uneix en 2011 al Grup de Dolçainers i Tabaleters el Cudol, i Eduard amplia els seus estudis de percussió després d'una llarga trajectòria autodidacta. En els últims anys, ens acompanyen, en algunes ocasions ajudant a David, Quico i Jordi, els fills de Paco, que també estudien diferents especialitats musicals al Conservatori Municipal.

Març de 2014